6 b. Örekilsparken

Memory of Hope
Malin Lennström-Örtwall
 

I vår samtid är vi vittnen till en historisk massflykt av människor som drömmer om en bättre framtid i Europa. Gjenom att utsätta sig för den farliga resan över Medelhavet risikerar de sina liv i  flykten från krig, fattigdom och extrema väder. Västvärldens politikere tar inte ansvar för att lösa denna tragiska och allvarliga situationen som nu har pågått i flera år. Även om den värsta flyktningvågen i 2015 är över fortsätter människor att komma över Medelhavet iförda flytvästar som inte innehåller flytmaterial utan frigolit och annat fyllnadsmaterial, i båtar som inte är fabrikerade för den distansen och de tuffa väderförhållanden som är på Medelhavet. Människoliv går fortfarande förlorade nästan varje dag.
 
Konstverket Memory of Hope består av en livboj i frigolit använd av flyktningar på vägen över Medelhavet från Turkiet till Europa. Livbojen är hittad vid en strand på Lesvos sommaren 2018. På det urblekta tyget kan man knappt inte längre läsa texten Romeo Loves Juliet Loves.

Malin Lennström-Örtwall (Norge) är i sitt konstnärskap engagerad i samhällsstrukturer och de människor som försöker vara en del av samhället, men som kanske inte i alla tillfällen blir inkluderade på grund av politik, maktövergrep och sosiala strukturer. I sina konstprojekt undersöker hon den sårbarhet som finns runt migration och kolonialismen, både visuellt och  åskådliggörande.
Det politiska och det familjära berör ofta varandra i hennes konstprojekter, samtidigt som det har en poetisk framtoning.
Lennström-Örtwall har deltagit i utställningar vid bland annat Bonniers Konsthall ( Stockholm), Galleri Mors Mössa (Göteborg), Kunstnernes Hus (Oslo), Bergen Kunstmuseum (Bergen), Pasajist (Istanbul) och AlMahatta Gallery (Ramallah).

Plats på kartan