8. Kanotcentralen

No one cares
Malin Lennström-Örtwall

 
I vår samtid är vi vittnen till en historisk massflykt av människor som drömmer om en bättre framtid i Europa. Gjenom att utsätta sig för den farliga resan över Medelhavet risikerar de sina liv i  flykten från krig, fattigdom och extrema väder. Västvärldens politikerna tar inte ansvar för att lösa denna tragiska och allvarliga situationen som nu har pågått i flera år. Även om den värsta flyktningvågen i 2015 är över fortsätter människor att komma över Medelhavet iförda flytvästar som inte innehåller flytmaterial utan frigolit och annat fyllnadsmaterial, i båtar som inte är fabrikerade för den distansen och de tuffa väderförhållanden som är på Medelhavet. Människoliv går fortfarande förlorade nästan varje dag.I vår samtid är vi vittnen till en historisk massflykt av människor som drömmer om en bättre framtid i Europa. Gjenom att utsätta sig för den farliga resan över Medelhavet risikerar de sina liv i  flykten från krig, fattigdom och extrema väder. Västvärldens politikere tar inte ansvar för att lösa denna tragiska och allvarliga situationen som nu har pågått i flera år. Även om den värsta flyktningvågen i 2015 är över fortsätter människor att komma över Medelhavet iförda flytvästar som inte innehåller flytmaterial utan frigolit och annat fyllnadsmaterial, i båtar som inte är fabrikerade för den distansen och de tuffa väderförhållanden som är på Medelhavet. Människoliv går fortfarande förlorade nästan varje dag.
 
Konstprojektet No One Cares visar av en av dessa flytvästar, köpt i Turkiet i området som flyktinger betalar dyra summor för att komma till Grekland och drömmen om Europa. Flytvästen hänger på innsiden av kanotcentralen och är synlig när kanotuthyrningen är öppen.  


Hembygdsgården (strax bakom kanotcentralen)
Flyktingväg
Malin Lennström - Örtwall
I vår samtid är vi vittnen till en historisk massflykt av människor som drömmer om en bättre framtid i Europa. Gjenom att utsätta sig för den farliga resan över Medelhavet risikerar de sina liv i  flykten från krig, fattigdom och extrema väder. Flytingarnas vidare väg genom Europa har blivit begränsad av politik och nya murar. På grund av politik blir många idag strandade i Grekland, till skillnad för några år sedan då situastionen var annorlunda och många hadde möjligheten till att ta sig till Skandinavia. Utanför Munkedal går E6:an mellan Sverige till Norge, vägen flytktingar som har en dröm om ett bättre liv i Norge oftast tar.
 
Vid Hembygdsgården Kaserna står en samling väghållningstenar från perioden 1734-1921. Väghållningstenar angav vem som hadde ansvar för vägen i heraden, som oftast den som var boende vid vägen. Inskriptionen på stenarna utfördes av väghållaren själv därav har varje sten ett personligt utseende.
 
Konstprojektet Flyktningväg består av en sten med texten Flykting, skrivet av en kurdisk flykting som själv har tagit vägen utanför Munkedal för att söka asyl i Norge. Stenen er plasserad vid sidan av de övriga vähållningstenarna. Vem bestämmer vilken väg man kan gå i livet? Vem får lov att äga sin väg genom livet?

Malin Lennström-Örtwall (Norge) är i sitt konstnärskap engagerad i samhällsstrukturer och de människor som försöker vara en del av samhället, men som kanske inte i alla tillfällen blir inkluderade på grund av politik, maktövergrep och sosiala strukturer. I sina konstprojekt undersöker hon den sårbarhet som finns runt migration och kolonialismen, både visuellt och  åskådliggörande.
Det politiska och det familjära berör ofta varandra i hennes konstprojekter, samtidigt som det har en poetisk framtoning. Lennström-Örtwall har deltagit i utställningar vid bland annat Bonniers Konsthall ( Stockholm), Galleri Mors Mössa (Göteborg), Kunstnernes Hus (Oslo), Bergen Kunstmuseum (Bergen), Pasajist (Istanbul) och AlMahatta Gallery (Ramallah).